skip to Main Content

Omakotitalo 170m2, Sipoo

Sipoon Kalkkirannassa päätettiin luopua varaavasta yösähköstä. Yösähkön tilalle asennettiin Boschin maalämpöjärjestelmä. Ari ”Kassu” Kasurinen muistelee saneerausta pelkällä lämmöllä.

– Lämpökaivolle katsottiin hyvä paikka terassin edestä. Vaikka terassin edusta saattaa lähtökohtaisesti vaikuttaa näkyvältä paikalta, lämpökaivo jäi täysin pimentoon. Putket vedettiin näppärästi terassin alta autotalliin ja lämpöhuoneeseen, jonne asennettiin maalämpökompressorit ja ilmalämpöpumppu.

Kassun perheen talo on suuremman puoleinen. Asuintilaa kertyy kahteen kerrokseen yhtensä reilut 170 neliötä. Lämmitettävää on siis varsin paljon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ilmalämpöpumppu hurisisi täysillä ja energiankulutus nousisi huippuunsa edes niillä kovimmilla pakkasilla.

– Ilmalämpöpumpussa riittää kylliksi tehoa, jolloin se ei käytä kylmillä ilmoilla koko kapasiteettiaan. Sain energiankulutus- ja säästölaskelmat mukaani. Ilokseni voin todeta, että ne toteutuivat. Olivat vielä kaiken lisäksi alakanttiin: kulutus muodostui arvioitua pienemmäksi ja säästötkin ovat olleet muhkeammat. Tästä Lämpödiilerille suuri hatunnosto. Eivät lupailleet turhia.

Saneerauksesta on jäänyt Kassulle parhaiten mieleen itse asennus. Lämpödiilerin arvosanaksi jää 10 plus.

– En muista koskaan nähneen niin siistiä jälkeä. Mitään ei tehty hutiloiden ja silti aikataulut pitivät kutinsa. Sovituista asioista ei luistettu, ja jos oli jotain tiedotettavaa, siitä myös informoitiin esimerkillisesti. Jokainen saneeraukseen osallistunut työntekijä hoiti tonttinsa viimeisen päälle. Täytyy vielä mainita, että hyvän kumppanin ovat saaneet Talman Energiaporauksesta. Poraus hoitui tyylikkäästi ja asialla oli selvästi ammattimiehet.

Suosituksia Kassu antaa mielellään. Ne ovat jo vedonneetkin kuulijoihin.

– Saimme jokunen aika sitten uudet naapurit. Kerroin heille lämpöjärjestelmästämme ja he innostuivat asiasta. No ei aikaakaan, kun hekin päättivät tehdä saneerauksen Lämpödiilerin toteuttamana.

Maalämpöjärjestelmä lämpödiileri

Energiankulutus ja lämpötilat ennen saneerausta. Kuva: Ari Kasurinen 2019

Maalämpöjärjestelmä lämpödiileri

Energiankulutus ja lämpötilat saneerauksen jälkeen Kuva: Ari Kasurinen 2019

Back To Top