skip to Main Content

As Oy Stendal siirtyi maalämpöön ja maksaa remontin lämmityskustannuksista säästyvillä rahoilla

As Oy Stendal on vuonna 1961 rakennettu 15 asunnon kerrostalo Helsingin Haagassa. Talossa on kolme asuinkerrosta ja kellarikerros. Alun perin talo lämpeni puukattiloilla, joissa käytettiin puuta ja kivihiiltä. 1970-luvulla puukattilat vaihtuivat öljylämmitykseen ja myöhemmin kaukolämpöön. Kesällä 2021 taloyhtiö valitsi Lämpödiilerin urakoitsijakseen ja siirtymä kohti nykyaikaista lämmitysmuotoa, maalämpöä alkoi.

Lämpödiilerin Olavi Valkonen laittoi As Oy Stendalin lupaprosessin pyörimään elokuussa. Lämpökaivoja poraamaan päästiin lupaprosessin pitkien käsittelyaikojen takia vasta joulukuussa, mutta sen jälkeen projekti eteni vauhdikkaasti. ”Lämpökaivojen poraaminen kesti noin viikon. Lämpöpumppulaitteisto toimitettiin kohteeseen juuri ennen joulua ja sen asennus aloitettiin tammikuun alkupäivinä. Alkuvuodesta asennettiin myös kaivojen vaakaputkistot maahan ja niiden asentamiseen meni vähän reilu viikko. Samaan aikaan asennettiin laitteistoja talon sisällä putki- ja sähkötöiden osalta, johon aikaa kului noin kaksi viikkoa. Asennuksen jälkeen talo kytkettiin lämpenemään maalämmöllä, tehtiin toimintakokeet ynnä muut tarkastukset ja luovutettiin laitteisto asiakkaalle käyttökoulutuksen kera”, Valkonen kertaa projektin kulkua. Kaikkinensa laitteiston asennusaika voidaan viedä hyvällä työnjohdolla ja aikataulutuksella melko nopeastikin läpi.

Taloyhtiöön asennettiin Niben laitteisto, joka koostuu kahdesta maalämpöpumppuyksiköstä (F1345-30 ja F1345-40), kahdesta 500-litraisesta käyttövedelle tarkoitetusta varaajasta ja 500-litraisesta lämmityksen puskurivaraajasta. Maalämpöpumpuissa on yhteensä 4 kompressoria ja yhteenlaskettu teho kompressoreilla tuotettuna on 70 kWh, jonka lisäksi varalle on vielä 15kW sähkökattila. Uusi järjestelmä kytkettiin talon vanhaan putkiverkostoon. Talon ympärille porattiin kuusi lämpökaivoa. Mikään niistä ei jää näkyviin, vaan kaikki ovat piilossa asfaltin tai maan alla. Näkyviin jäi ainoastaan jakokaivon kansi.

Remontti oli asukkaille nopea ja vaivaton

Maalämpöön vaihtaminen oli asukkaille helppo ja nopea prosessi. Lämpödiileri hoiti kaiken alusta loppuun, lupaprosessista lähtien. ”Olemme pääurakoitsija, eli kokoamme sopimusurakoitsijamme kohteeseen niille töille, joita emme itse omilla asentajilla pysty suorittamaan. Hoidamme koko homman kokonaisvastuullisesti, montusta parkettiin niin sanotusti. Se on helppoa asiakkaalle”, Olavi Valkonen kertoo. As Oy Stendalissa porauksesta laitteiden käyttöönottoon meni noin viisi viikkoa, mutta asumiseen se ei juuri vaikuttanut. Vanha lämmitysjärjestelmä pystyttiin pitämään käytössä loppuun asti, joten asukkaille ei koitunut pitkiä vesi- ja lämmityskatkoksia. Kylmä käyttövesi toimi koko remontin ajan, ja lämmin käyttövesi sekä lämmitys oli poissa käytöstä vain noin neljä tuntia uuden järjestelmän kytkemispäivänä. Asiakkaalle näkyvää työtä olivat lähinnä lämpökaivojen poraus ja vaakavetojen tekeminen, jotka tehdään talon ulkopuolella. Laitteiston asennukset tehtiin pääasiassa lämmönjakohuoneessa kellarikerroksessa. Suurin haitta asukkaille olikin se, että kaivojen kaivamisen takia parkkipaikka oli reilun viikon poissa käytöstä. Asukkaan näkökulmasta siis remontin tuoma riesa oli todella pieni ja lyhytaikainen.

Säästö lämmityskustannuksissa kattaa remonttilainan

Maalämpöön siirtyminen kiinnostaa tällä hetkellä monessa taloyhtiössä, mutta kustannukset saattavat mietityttää. Asumiskustannukset eivät lainanmaksuaikana kuitenkaan yleensä nouse, sillä säästö lämmityskustannuksissa on niin suuri, että lainaa voidaan maksaa kertyneellä säästöllä. ”As Oy Stendalin tapauksessa maalämmöstä tulee laskennallisesti säästöä niin paljon, että sillä on noin 7 vuoden takaisinmaksuaika. Lainaa maksetaan lämmityksestä säästyneellä rahalla, eli lisäkustannuksia ei tule”, kertoo Lämpödiilerin myyjä Arttu Riihola. ”Seitsemän vuotta on talon elinkaaressa lyhyt aika. Ja sen jälkeen onkin hyvin edullista”, Olavi Valkonen kiteyttää. 

Back To Top